Sunday, December 26, 2010

Me and Snow

Alhamdulillah syukur sgt2 kerana dpt berada di bumi Jepun ini. Dapat melihat kekuasaan Allah S.W.T,subhanallah. Dapat menikmati 4 musim setahun(ada kalanya perit jugak)..time awal2 smpai dulu da sempat rse snow sbb kami sampai nihon akhir winter,tp bila snow turun dengan lebatnya start dpd kelmarin terasa mcm 'wah xsangka ak kat sini'..macam bermimpi2,macam dalam movie la pulak rsenye. Tetapi itulah kenyataannya,ak di sini..hehe. 

Syukur dapat belajar kat Sendai,sbb snow kt cni xtebal sangat so xde la susah sgt nak jalan pegi mane2..just nice la rasenye:) Awal2 ni excited,boleh nampak la budak 1st year jakun ngn yuki(snow)..hakhak..obvious kott:p  Tapi bak kata senior,1st year:yeay,yuki2!!!;2nd year:oo yukii;3rd year:alaa yuki ke;4th year:huh yuki ke(mostly akan rase camtu kot,xde la semua orang)

Sendai Hikari Pageant(Sendai Pageant of Starlight)

Tengok lampu2..wee~malam yang indah dipenuhi lampu2 dan show kat tengah2 jalan.
lampu di sepanjang jalan

ngahaha fantasy pnye 'fan' ilang..da xjadik fantasy la

2010 Sendai Pageant of Starlight

Ice skating rink






"kalau couple baling syiling masuk lam lubang love tu akan kekal brpnjgn"


pada bangunan-kreatif


2nd year seniors


 SNOW
Snow turun dengan lebatnya on Christmas Eve and also on Christmas..this year's white Christmas~ 


area mansionku




ngehngehngeh


nyumnyum

Tuesday, November 2, 2010

LELAKI, PEREMPUAN.....BERBEZA

LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.




BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA :


Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?


Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:

1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:

1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:

1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi
pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri " 


Dipetik dpd note seorg hamba Allah.

Sunday, October 31, 2010

Tohoku University Festival 2010

Tohoku University Festival atau lebih dikenali sbg Bunkasai(文化祭) ni diadakan 3 hari iaitu dpd 29.10-31.10.2010. Saya sempat pegi pd 29hb dan skejap shj berada di sne sbb petang ad hal dan member2 sume pon ad hal masing2..agak xpuas la sbb sekejap sgt n sempat masuk beberapa klas shja n xsempat pon tgk member maen piano. Ingat nak pegi plak ari ni tp sebab ujan rse cam nak berhibernasi je kt bilik. 


Bunkasai ni sangat best..ble smpai2 je kt campus rse la suasana festival tu..ad band yg tgh nyanyi kt ats stage..best2. Sgt terharu bile member2 waza2(brsungguh2) pikir pe mkanan yg saye leh makan..tp last2 xmakan pape sbb xsempat pon singgah food stall. 





First2 masuk kelas ats ni(東北の鉄道/Tohoku Railway pnye pameran),'wow' camtu..haha..sugei~. Dlu penah tgk dalam tv je..ni tgk depan2 mata..lawa la benda2 ni..ngan landasan,pokok2,terowong sume..n yg penting train tu gerak pkai electromagnetic.



Then,masuk Star Club..memang mantap ah club ni..siap bt planetarium lagi..bole nampak la stars n mse tu die explain psal star tu siap ad image lg muncul kt bumbung planetarium tu..great experience! Ad la dalam 20 minit duk dalam tu.

Pastu g tgk piano performance..order jus n duk kejap pastu da kne balik dah..hukhuk. Next year pulak la pegi.
That's all>



Saturday, August 7, 2010

Tanabata Festivals 2010

Ari ni jenjalan kt bandar sendai tgk tanabata matsuri(festival)..sgt meriah dan orang sgtla ramainye..tertnya2 gak la psal ap dorg dorg sambut festival ni..ni ad sdkit info nak share..copy paste jew hehe senang keje..


The festival originated from The Festival to Plead for Skills (乞巧奠; きっこうでん Kikkouden), an alternative name for Qi Xi, which was celebrated in China and also was adopted in the Kyoto Imperial Palace from the Heian Period. The festival spread to the general public by the early Edo period, became mixed with various Obon or Bon (盆)traditions (because Bon was held on 15th of the seventh month then), and developed into the modern Tanabata festival. In the Edo period, girls wished for better sewing and craftsmanship, and boys wished for better handwriting by writing wishes on strips of paper. At this time, the custom was to use dew left on taro leaves to create the ink used to write wishes. Incidentally, Bon is now held on 15 August on the solar calendar, close to its original date on the lunar calendar, making Tanabata and Bon as further separate events.

The name Tanabata is remotely related to the Japanese reading of the Chinese letters 七夕, which used to be read as "Shichiseki" (しちせき). It is believed that a Shinto purification ceremony existed around the same time, in which a Shinto miko wove a special cloth on a loom called a Tanabata 棚機 (たなばた) near waters and offered it to a god to pray for protection of rice crops from rain or storm and for good harvest later in autumn. Gradually this ceremony merged with 乞巧奠(きっこうでん, (The Festival to Plead for Skills) and became Tanabata 七夕. Oddly the Chinese writing 七夕 and the Japanese reading Tanabata (たなばた) joined to mean the same festival, although originally they were two different things, an example of ateji.





























Sendai Tanabata Festival

The Sendai Tanabata festival began shortly after the city was founded in the early Edo Period. The Tanabata festival gradually developed and became larger over the years. Although the festival's popularity started to dwindle after the Meiji Restoration, and almost disappeared during the economic depression that occurred after World War I, volunteers in Sendai revived the festival in 1928 and established the tradition of holding the festival from August 6 to August 8.
During World War II it was impossible to hold the festival, and almost no decorations were seen in the city from 1943 to 1945, but after the war, the first major Tanabata festival in Sendai was held in 1946, and featured 52 decorations. In 1947, the Showa Emperor Hirohito visited Sendai and was greeted by 5,000 Tanabata decorations. The festival subsequently developed into one of the three major summer festivals in the Tohoku region and became a major tourist attraction. The festival now includes a fireworks show that is held on August 5.

Ada tujuh jenis decoration n tiap2 satu tu represents different meanings.

Saturday, July 24, 2010

EXAM WEEKS!!!

3 mggu exams plus klas plus presentation plus reports..glad that two weeks have passed.Only 3 papers left.
Xsabar nak abis!!! Then right after that summer holidays..yahooo~
Skarang da xbyk klas da as certain subjek da exam dah. Tp homework programming yg byk n susah xbt lagi..ad mse 1 mggu je lg..Ya Allah please help me~
Serius stdy kt u laen ngn mse kt aaj dlu..time nak exam study last minute pon still sempat lg tp kt cni sbb tangguh bnde byk sgt kot..dekat2 exam br sume nak paham n bt latihan mmg semput r..da la makin dkt exam makin kuat tdo..sbb otak da stuck kot..amek ha padan muka..huhu tu la awal2 dlu xnak paham xnak study..tp bukan xnak study,keadaan yg xmgizinkan..tiap2 mggu ad experiment report yg myekat diriku tuk study plus homework2 len..n weekends lak bukannye study sgt...duk lagha je depan laptop. Plus program2 dgn students mesia laen..slalu gak la weekends burn cmtu je..tp xde la nak nyesal ke ap..sbb program2 tu sume best2 n brmakna tuk kami2..hehe.
Pasni siyes nak study teros pas blaja lam klas n next sem da xde lab experiment lega ah sket..bole suka suki lebey sket..heheh.



Sekarang da masuk summer..huuu sangat la panas membahang2..ni br awal2 xtaw la nant masuk ogos cane. Kat mesia duk tercegat tgh panas bole lg tp kt cni trcegat kejap pon rse nak pusing2 xtahan panas. Mcm org xbetol jew..haha dulu time winter trlompat2 sejuk. Muka pon da mcm ap je sekarang.kalau merah cam org jepon ok gak..ni merah+hitam bayangkanlah sndiri cane ek. Nseb baek la bulan pose ni xde klas..syukur2.

Kat cni sebelum msuk summer ad musim ujan kejap..dlm seminggu dua. Mse tu segala kulat fungi nak tumbuh..trsangat la geli..tumbuh lak dgn lebatnye spt cendawan tumbuh selepas ujan..haha trkeluar peribahasa lak. Memang salu kne check la..bole rosak gak brg klau biarkan je. Yg peliknye nye selain dinding2 umah n rak n almari,baju2 kaler itam pon kne attack..sangat pelik. Baju laen ok je tp ble yg kaler itam je bersedialah ntuk trkejut..tp xde la sume cmtu certain2 je. xyah la cuak sgt kot. Abis je musim ujan suhu naek mendadak..kuasa Allah. Rase best gak dpt rse prubahan2 camni sbb kt malaysia xde la berubah sgt kan. 

Ad 1 mggu lg..akan berusaha sebaik mgkin..poyo je. N sekarang tgh bersedia emosi n mental tuk terima result exam..lau failed kne bt report ok lg..lau kne repeat exam tu berat sket tp lau failed xde kne pape tu mmg berat..xmo amek klas tu lg skali!!! mintak jaoh~amiin

Sunday, June 20, 2010

Onigiri Party~

Semalam g ONIGIRI PARTY dkt international house..mjlis start kul 12 abis kul 2ptg. Onigiri tu jepun pnye rice ball. Semalam bt bnde tu la dgn bdk2 jepun n foreigner students laen. Siap ad game lg..tuk dptkan bahan2 nak bt onigiri tu.Kne g cabut no and org yg dpt no 1 boleh pilih bahan2 dlu..n yg last2 kne amek bahan2 yg tinggal je la.

kak jiha,kina,peja n oniku




bahan2 yg group I dapat..ad gak bahan2 yg xley makan :(
                                                      
 onigiri yg I bt..hehe    
ni org laen buat
       


sushi                                                                                                                                      












group hanun ..ad japanese,korean n american
                                               


Alhamdulillah kenyang gak r..berbaloi gak bayar 300yen.heheh.. Mse balik tu agak penat r..time ktorg g nek bas free dpt unvrsity ke international house tp mlgnye time nak balik xde bas free..lau nak naek gak,kul 6 ptg r jwbnye..nak tggu? oo tidak..maunye trnganga duk tggu kt ctu. Pastu naek la bas bayar..xde bas g unvrsity kne la msuk bndar dlu. Then dr bndar tu nek bas plak g U..adeh..da la ngntok gle mse tu..kne gak g U sbb basikal park kt sne. Blik2 tu tdo krooh2..haha puas hati..semalam best!!
There was an error in this gadget