Wednesday, October 12, 2011

Pembaziran yg tidak disedari

Lately terasa macam banyak je benda yang nak disharekan.Wait ye all my thoughts...lek2,tunggu turn masing2 k.Takleh la nak post semua sekaligus kan.


Ha,bila tanya pasal pembaziran ni mesti ramai yang jawab pembaziran masa,wang,air etc kan.Sebenarnya banyak lagi jenis2 pembaziran yang kite tidak sedar atau mungkin tidak pernah terfikir pon yg benda tu adalah pembaziran snanye.


Semalam ada seorang sahabat ni,dia bgtaw pasal 9 jenis pembaziran yang sering manusia lakukan.


1. pembaziran ilmu pengetahuan
   - ilmu yang tidak digunakan atau tidak diaplikasikan kat mana2

2. pembaziran amalan
   - amalan tanpa niat yang ikhlas

3. pembaziran kekayaan
   - apabila harta digunakan kepada perkara yg tidak bermanfaat dan tidak diberkati

4. pembaziran hati
   - apabila hati kosong daripada kasih kepada Allah

5. pembaziran tubuh badan
   - apabila bukan untuk beribadah dan menjalankan misi hidup kita

6. pembaziran cinta
   - apabila bukan untuk mengasihi Allah

7.pembaziran masa
  - semua faham kot yang ni

8. pembaziran akal
   - jika tidak digunakan untuk memikirkan sesuatu yang dapat menyumbang kepada agama

9. pembaziran zikir
   - jika tidak memberi kesan kepada hati



Astaghfirullahal'azim!! Regret with all the pembaziran that i 've done.Thanks sahabat sebab menyedarkan kami tentang perkara ini.Now trying to minimize doing these wasteful things.Gambarimashou! 

Monday, October 10, 2011

Tokyo Disneysea

The next day after sampai jepun akhir bulan 9 baru ni teros pegi tokyo disneysea.Direct dari airport lagi tu.haha.unplanned vacation. Sampai saje kat Jepun malam 29hb tu,dapat mesej dari sorang member.

"Weh,ak kat Chiba sekarang,jom pegi tokyo disneysea!"
"Hah?"
Then pikir2,ok jugak..alang2 da kat tokyo.Next time turun tokyo ntah bile la pulak kan.So kami pon setuju la join.

Malam tu terkandas kat Haneda Airport sebab xsempat amek bas and train.So esok2 pagi direct pegi sane.

I thought naseb baek hari tu weekday so tak ramai la orang. But I was wrong!Bapak ramai gile orang!!Terkejut i.Ntah bile la masenye yang orang xramai kat situ. 


tada!!ini tiketnya..


disney train..kawaii deshou


members n kohai tachi


kuar2 train nampak view ni


Games dalam tu bole tahan best..mostly thrilling.Memang thrill betol ah..menjerit2 sampai sakit tekak.Tapi sangat best!Kalau bole nak naik lagi.

tower of terror










rest jap..penat jalan

Berada dalam disneysea tu seolah2 berada dalam dunia lain..rasa cam dalam movie pon ada..hakhak.












Dapat masuk 6 tempat hari tu..ok la tu. Setiap tempat kne beratur lebih kurang sejam untuk masuk.seriously penat ok.Dah la tempat tu besar.Penat2 pon puas hati =)

Ada beberapa pesanan untuk sape2 yang nak pegi sane
* jangan pakai high heels..confirm pengsan.haha..saya yang pkai flat pon jalan tak betol dah at the end of the day
*bawak bento(bekal makanan)..sebab makanan halal susah dapat dalam tu

syukur kitorang dapat makan roti..at least dpt gak makan,kalau tak memang layu habis la


comel kann
Ok ni saje..cukupla kot.hehe..yang mane tak pegi la silalah pegi..seriously best!!Sebab da lama xmasuk amusement park kot..haha

Saturday, October 8, 2011

7 Sunnah Penting

Sekiranya kite tahu dan faham apa tujuan sesuatu ibadat itu,mungkin perasaan untuk melakukan sesuatu ibadat itu lebih membuak2. Kalau kita buat sesuatu ibadat itu atas suruhan orang,memang kita tidak akan melakukan dengan bersungguh2 kan..so better kita selidik or tanya orang kalau kita tak tahu.

Dalam kehidupan harian kite,alangkah bagosnye kalau kite dapat amalkan perkara2 ni.



Pertama: 

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah. 



Kedua:   
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi. 



Ketiga: 
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah. 



Keempat: 
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki. 



Kelima: 
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda. 



Keenam: 
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”. 



Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. 



Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme. 



semoga kita dapat sama2 usahakan dan istiqamah dalam melakukan sunnah2 ini.Diri ini juga sedang berusaha.
There was an error in this gadget