Monday, May 21, 2012

Ada apa dengan bulan Rajab?

Assalamualaikum wbt n hi

Alhamdulillah dengan izin Allah kita sudah masuk bulan Rajab 1433H.
Dan summer juga akan menjelang tidak lama lagi. Musim yang sangat menguji ketahanan dan kesabaran diri terhadap panas dunia. Sekarang pon sudah terasa bahangnya walhal suhu baru 23℃ gurai. Honestly,saya suka sejuk2 ni. So kalau kat Sendai ni waktu summer je la yang panas sebab tu la i suka Sendai..hihi. Ops melencong pulak.

Bercakap pasal bulan Rajab ni,ada apa dengan Rajab sebenarnya?

Bulan Rajab adalah bulan Allah. Bulan Rajab adalah bulan yang ke 7 di dalam sistem kalender Islam yang berdasarkan peredaran bulan. Bulan rajab termasuk salah satu dari 4 bulan yang dimuliakan oleh Allah atau disebut sebagai bulan-bulan Haram. Selain Rajab, bulan haram adalah Dzulhijjah, Dzulqa’idah, dan Muharram. 


Ada hadis shahih yang menyatakan keumuman bolehnya puasa di bulan Rajab ini. Hadis tersebut memerintahkan kita untuk memperbanyak puasa pada bulan-bulan mulia (haram), dan bulan Rajab adalah salah satu di antaranya.
Diriwayatkan dari Mujibah al-Bahiliyah, Rasulullah bersabda “Puasalah pada bulan-bulan haram (mulia).” (Riwayat Abu Dawud, Ibnu Majah, dan Ahmad).
Nabi bersabda : “Seutama-utama puasa setelah Ramadan adalah puasa di bulan-bulan al-muharram (Dzulqa’dah, Dzulhijjah, Muharram, dan  Rajab). [HR Muslim]Jom baca doa bulan Rajab ni dan mari kita perbanyakkan berpuasa di bulan Allah ini di samping sentiasa istighfar meminta keampunan daripadaNya.

Towards a better muslim.

No comments:

Post a Comment