Wednesday, November 23, 2011

Kenapa bile Autumn daun bertukar-tukar warna?

Assalamualaikum wbt



Subhanallah,lawa kan bile autumn.
Pernah tak anda terpikir kenapa daun-daun berubah warna bile musim luruh? 
Haa rasanya ramai yang tak tahu.Baru ni ada tanya senior 4th year,die pon tak tahu.
So meh la nak share sikit pasal ni sebab bende ni sangat interesting.


Dalam daun tu ada berjuta-juta lemon package kecil,ada 3 warna semuanya.
*package hijau yang dipanggil chlorophyll
*package kuning yang dipanggil xanthophyll
*package oren yang dipanggil carotene

※package tu tak tahu nak translate apa-kalau translate xbetul takot salah meaning lak

Waktu summer,green chlorophyll packages ni busy buat makanan. Sebab itulah warna hijau meliputi daun tu dan cover warna2 laen.

Bila nak masuk autumn tu cuaca kan makin sejuk. Pokok2 tu sedar yang winter da dekat and dorang patot get ready. No more water can get into the leaf.

So bile dah tak ada air,green chlorophyll semakin menghilang maka menampakkan package kuning dan oren.
Daun2 ni bukan berubah warna sebenarnya,dia just hilang warna hijau.

Sekarang da faham kan kenapa ada daun warna kuning dan oren.
TAPI camne pulak dengan daun yang berwarna merah dan purple??

Tadi kan ad bagitaw pasal air da tak boleh masuk dalam tube daun bile sejuk kan.Bile dinding sel yang terbina untuk halang air masuk tu,kadang2 ada gula(makanan yang dihasilkan oleh pokok) tersekat dalam daun tu,itulah yang menjadikan daun tu warna merah atau purple.

Pastu daun coklat pulak?
Haa yang tu sebab daun da nak mati. Bile dah tak ada air mengalir dan tak ada makanan dah,first2 green chloropyll mati,then yang kuning dan oren pon turut mati. 
Bile semua dah tak ada,daun pon mati dan gugur. Then tinggal la pokok togel yang seksi lagi menyeramkan.

Tapi,bukan semua pokok yang daun die berubah taw. Ada jugak yang evergreen sepanjang tahun. Ingat lagi tak yang kita belajar geografi kat sekolah dulu? 
Ada pokok tirus yang daunnya berbentuk jarum. Yang tu tough dan sebab daun dia macam tu,daun tu tak akan membeku dan air pon tak cepat hilang. 
So dengan tersimpannya air kat dalam tu,green chloropyll still bole hidup dan terus menghijau-walaupon waktu winter.

Jadi,kombinasi semua ini lah yang membuatkan autumn ni sangat lawa dan dinikmati oleh kita semua. Sungguh hebat ciptaan Allah kan. Rasa sangat bersyukur sebab diberi peluang untuk merasai nikmat ni.


Alhamdulillah,Astaghfirullah




Sunday, November 13, 2011

22 Sifat Buruk Bangsa Yahudi (tertulis dalam Al-Quran)

Assalamualaikum wbt

Dalam kita duk baca Al-Quran,kita bukan setakat baca sahaja tp patot tahu maksud ayat2 tersebut dan mengkaji apa yg Allah nak sampaikan kat kita.



Dalam Al-quran sedikitnya disebutkan 22 sifat buruk bangsa Yahudi,boleh la kot check sendiri dlm Al-Quran;


1. Keras hati dan zalim (Al-Baqarah:91,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)


2. Kebanyakan fasik dan sedikit beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)

3. Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)

4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An’am:20)

5. Mengubah dan memutarbalikkan kebenaran (Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imron:71,78; An-Nisa:46; Al-Maidah:41)

6. Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imron:71)

7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka (Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Maidah:41)

8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran AlQuran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imron:70)

9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)

10. Mencampuradukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)

11. Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)

12. Hati meraka sudah tertutup akan Islam kerana dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)

13. Kuat berpegang pada rasa kebangsaan mereka dan mengatakan bahwa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan menyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)

14. Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)

15. Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)

16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)

17. Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)

18. Berlindung di balik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imron:72; An-Nisa:46)

19. Mengada-ada perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)

20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)

21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)

22. Selalu melakukan kerosakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)



Wallahualam.
So kite hendaklah beware dengan sifat2 mereka ini.


*Jazakillahu khair kepada penulis walaupon xkenal sape

Thursday, November 3, 2011

26th Tohoku University Festival(30/10/11)



video
With the theme "Limitless Love,Borderless Tohoku", Tohoku University has brought its 26th International Festival. I don't think that other universities in Japan organize an international festival  because i've never heard one. Most of them only has University Festival. Different from other universities, we, international students in Tohoku University has our own festival.yahoo!!



Besides Malaysian students,there are also students from Turkey, Africa, Mongolia, China, Pakistan, Rusia etc.Countless! 
We all brought delicious and unique food from different parts of the world at irresistable prices. International festival is really a great chance to taste food from different country. I glad that there's lot of halal food this year,from Indonesia of course,Pakistan,Turkey,Iran,Bangladesh and also Ghana.

Malaysian sold mini murtabak and pasembor (also known as mee rojak) this year. We glad that lots of people came to our stall. =) 大成功!!


Malaysian attractive food stall ;-)
malaysian attractive students..ahaks
our mini murtabak


There were also attractive and unforgettable dances,songs and music from various countries. We also sent three models(?) for fashion show,showing our traditional costumes.


malaysian models








interactive corner


Mongolian tent


Thanks for the your coorporation!!集合写真です!

That's all.Looking forward for next year's international festival!!



There was an error in this gadget