Wednesday, August 24, 2011

Alaa nape doa x makbul ni?





 "Dan sungguh,Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yg dibisikkan oleh hatinya,dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya."   ( Qaf,50:16)






"Dan apabila hamba2-Ku bertanya kepadamu tentang Aku,maka sesngguhnya Aku dekat.Aku kabulkan permintaan hamba2-Ku yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu.Hendaklah mereka itu memenuhi perintahKu dan beriman kepadaKu ,agar mereka memperoleh kebenaran."(Al-Baqarah,2:186)










Ibrahim bin Adham pernah ditanya tentang kenapa kadang-kadang doa lambat diterima,sedangkan Allah telah berjanji akan memakbulkan doa hamba2Nya?

Beliau menjawab:
Kerana hati kamu mati dengan 10 sebab; 

1. Kamu mengenali Allah tetapi kamu tidak mentaati-Nya
2. Kamu mengenali Rasulullah tetapi kamu tidak mengikuti sunnahnya
3. Kamu mengenali al-Quran tetapi kamu tidak beramal dengan kandungannya
4. Kamu makan daripada nikmat-nikmat Allah tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya
5. Kamu mengetahui tentang syurga tetapi kamu tidak mengejarnya
6. Kamu mengetahui tentang neraka tetapi kamu tidak lari darinya
7. Kamu kenal syaitan tetapi kamu tidak memeranginya, sebaliknya selalu bersetuju dengannya
8. Kamu mengetahui tentang mati tetapi kamu tidak bersedia untuk menghadapinya
9. Kamu kebumikan orang mati tetapi kamu tidak mengambil iktibar daripadanya
10. Kamu terbangun dari tidur, lalu kamu sibuk menghitung keaipan manusia dan kamu 
abaikan keaipan diri kamu sendiri          

Marilah kita sama2 muhasabah diri,apakah sebab doa kita lambat or tidak dimakbulkan.                                    


Saturday, August 20, 2011

Japan Fireworks..it's Hanabi!!

video
Tanabata Matsuri Hanabi Taikai

It was really beautiful right? That was my third time watching hanabi here..really love Japan's fireworks. Most of the time,we were like "Wah,wah,wah!!!!",screaming excitedly and some Japanese around us looking at us,ok then we tried to control ourselves a lil bit..haha.

Fireworks events are held various places in Japan,mostly during summer. Almost every town has its own,including mine(Sendai,Aoba-ku). There are also lots of fireworks competitions and every year there will be new kind of fireworks launching. Some of this year's new invention i guess,doraemon,
doraemon


and butterfly;
butterfly


The best part is when a lot of shells are launching continuously with the combination of some kinds of shells..and i like the part when there is combination of fireworks on the sky together with ground effects like this :

Waaaa looking all these pictures makes me wanna watch more fireworks!!!

Ok now nak masuk behind scenes,malam tu kononnye xnak pegi tengok hanabi sebab isnin tu ad exam,so nak stay umah je STUDY.

Tapi petang tu terdengar bunyi orang duk testing fireworks menyebabkan terdetik dalam hatiku,"Mampu ke ak tahan bunyi2an tu nant and buat bodo je sambil study??hish risau2..
Lepas bukak puase petang tu tibe2 je keinginan nak pegi tengok hanabi tu memuncak2 and dalam xsedar da siap tukar baju nak keluar dah.

First2 tu plan nak tgk dari area rumah je tapi xpuas hati sebab xnampak ground effects so badan ikut je kaki jalan pegi cari spot yg strategik and time tu la terserempak ngan member2 laen and kitorang tengok same2 sambil membuat bising.

Hanabi tu start pukul 7:15pm and habis around 9pm..balik umah dengan tersenyum lebar,puas hati,whoha!!
Nak tengok lagi,nak tengok lagi...huu sabar2.InsyaAllah there will be next time =)

bergambar sakan lepas hanabi

bersama2 ngan kanak2 comel memakai yukata

There was an error in this gadget