Sunday, December 25, 2011

Wang Kertas Malaysia Siri Baru 2011

video
Lawa kan..looking forward for this..lagi la bangga nak tunjuk duit kita kat foreigner :D


Bercakap pasal duit ni,meh nak memperkenalkan duit jepun


1000yen = RM40(ikut currency sekarang)


5000yen = RM200



10000yen =RM400
Duit kertas ada 3 jenis ni je tapi duit syiling dorang banyak,so kalau purse kat cni tempat syiling kena besar xpon khaskan 1 beg duit kecil untuk coins semata-mata.

coins..ad 1,5,10,50,100 dan 500 

Okeh sekian cite pasal duit..jya~


Saturday, December 10, 2011

Tsunami

Assalamualaikum n afternoon!!

(you can pause the background music at the bottom of this page)

Tadi tertengok video ni dan sangat touching ok. Pastu start daripada video ni,mula la menjelajah video2 laen yang berkaitan dengan tsunami. Sangat meremang bulu roma tengok raw footage mereka yang sedang menyelamatkan diri daripada tsunami tu.Siap ada video dari dalam kereta yang dihanyutkan tsunami dengan ada orang dalam tu.pheww

Rasa sangat bersyukur kerana Allah tidak meletakkan saya dalam situasi tu. Alhamdulilllah time gempa dan tsunami tu saya kat malaysia. Dapat tahu berita tu time tengah shopping dengan ayah kat Kuantan..bapak terkejut!! Bila member bagitahu pasal gempa tu tak terkejut sangat tapi bila die sebut tsunami 10 meter,macam tak caye je. Pastu time tengah shopping tu resah gelisah duk fikir pasal member2 kat sana,rumah macam mana,teruk sangat ke sume2 tu.

Then,bile sampai rumah kakak teros on tv and facebook. Bile tengok je news tu and die memang tunjuk kat Sendai,time tu macam "Oh no,that's my place!!!" Nampak kat news tu ada satu tempat shopping outlet yang saya pernah pegi dulu dah jadi macam apa je.Tapi lega sikit lepas tu bile dapat tahu student malaysia kat sane dah kumpul kat satu refugee area. Since that moment,salu tunggu update pasal dorang dekat fb and tv.

At first tak plan pon nak balik malaysia
Masa tu ramai la cakap syukur saya balik malaysia. Awal2 tu memang plan tak nak balik malaysia sebab bulan 8 hari tu da balik da. Tapi sebab ramai member2 pompuan kat tempat saya tu balik malaysia dan bercuti kat tempat laen,saya pikir nant saya nak stay dengan sape,bapak samishii(alone) duk sorang walaupon ramai je laki kat sini. Takkan la saya nak salu hangout dengan laki.

Pastu saya terus beli tiket balik,hanya sebulan sebelum balik.Drastik tak? Walhal orang laen da beli tiket berbulan2 sebelum tu. Nasib baik tiket tak mahal sangat. Maka dengan itu saya pulang la ke tanah air cuti tu. 

Dah jangka akan ada gempa besar
Dalam Jan dan Feb tu da heboh dah dijangka akan ada gempa besar kat jepun,tapi semua orang expect akan berlaku bertahun2 lepas ni. Tapi sebelum balik hari tu ada terasa gempa kecil,so time balik malaysia tu rasa macam tak sedap hati. Mintak la tolong kat senior tolong baringkan saya punye desktop kat atas katil takot2 ada gempa besar. Sayang uu desktop mahal..heheh walaupon tak semahal laki punye desktop. Dan sangkaanku tepat,tapi xsangka la sampai datang tsunami.

Kalau saya ada kat sini time tu,mesti kena stay kat refugee centre dengan airnye xde,pastu snowing lagi,makan cane,dengan xdapat mandinye,macam mane nak solat pe sume tu..kalau laki maybe xde masalah sangat tapi kalau perempuan ni macam2 la. Time tu  sangat la terasa yang Allah da aturkan yang most student malaysia yang perempuan xde kat sendai time tu. Terima kasih ya Allah. Walaubagaimanapon,ada jugak orang malaysia yang berfamily dengan anak kecik kat Sendai time tu. Mereka lagi la mengalami hard life masa tu.

Tapi saya tak boleh sentiasa berasa selamat sebab lepas ni pon dijangka ad gempa besar lagi. Sekarang pon masih ada gempa2 kecil saban hari.Tolong doakan kami di sini sentiasa mendapat perlindungan daripada sebarang bencana.


Sunday, December 4, 2011

Please do understand that we're different


Assalamualaikum everyone!
Ok,let’s think.
When there’s something you don’t like or you’re not satisfied of with your friend,
tell them properly,
and also listen to them properly.
Then let’s think thoroughly.
From that we should be able to realize that we are different.
Since we think that we are all alike,
we get mad when we get contradicted.
When someone acts different,we think “What the heck?”
That’s when fights begin.
But no two people are alike,
Everyone thinks differently and has different situations.
That’s why we have to understand that we are different,
then think of what words to use so that our feelings will reach each other
and so that we can convince each other.


This is what I've learned from a japanese drama.
So,let’s think about it.
And always try to keep good relationship with others.

Wednesday, November 23, 2011

Kenapa bile Autumn daun bertukar-tukar warna?

Assalamualaikum wbt



Subhanallah,lawa kan bile autumn.
Pernah tak anda terpikir kenapa daun-daun berubah warna bile musim luruh? 
Haa rasanya ramai yang tak tahu.Baru ni ada tanya senior 4th year,die pon tak tahu.
So meh la nak share sikit pasal ni sebab bende ni sangat interesting.


Dalam daun tu ada berjuta-juta lemon package kecil,ada 3 warna semuanya.
*package hijau yang dipanggil chlorophyll
*package kuning yang dipanggil xanthophyll
*package oren yang dipanggil carotene

※package tu tak tahu nak translate apa-kalau translate xbetul takot salah meaning lak

Waktu summer,green chlorophyll packages ni busy buat makanan. Sebab itulah warna hijau meliputi daun tu dan cover warna2 laen.

Bila nak masuk autumn tu cuaca kan makin sejuk. Pokok2 tu sedar yang winter da dekat and dorang patot get ready. No more water can get into the leaf.

So bile dah tak ada air,green chlorophyll semakin menghilang maka menampakkan package kuning dan oren.
Daun2 ni bukan berubah warna sebenarnya,dia just hilang warna hijau.

Sekarang da faham kan kenapa ada daun warna kuning dan oren.
TAPI camne pulak dengan daun yang berwarna merah dan purple??

Tadi kan ad bagitaw pasal air da tak boleh masuk dalam tube daun bile sejuk kan.Bile dinding sel yang terbina untuk halang air masuk tu,kadang2 ada gula(makanan yang dihasilkan oleh pokok) tersekat dalam daun tu,itulah yang menjadikan daun tu warna merah atau purple.

Pastu daun coklat pulak?
Haa yang tu sebab daun da nak mati. Bile dah tak ada air mengalir dan tak ada makanan dah,first2 green chloropyll mati,then yang kuning dan oren pon turut mati. 
Bile semua dah tak ada,daun pon mati dan gugur. Then tinggal la pokok togel yang seksi lagi menyeramkan.

Tapi,bukan semua pokok yang daun die berubah taw. Ada jugak yang evergreen sepanjang tahun. Ingat lagi tak yang kita belajar geografi kat sekolah dulu? 
Ada pokok tirus yang daunnya berbentuk jarum. Yang tu tough dan sebab daun dia macam tu,daun tu tak akan membeku dan air pon tak cepat hilang. 
So dengan tersimpannya air kat dalam tu,green chloropyll still bole hidup dan terus menghijau-walaupon waktu winter.

Jadi,kombinasi semua ini lah yang membuatkan autumn ni sangat lawa dan dinikmati oleh kita semua. Sungguh hebat ciptaan Allah kan. Rasa sangat bersyukur sebab diberi peluang untuk merasai nikmat ni.


Alhamdulillah,Astaghfirullah




Sunday, November 13, 2011

22 Sifat Buruk Bangsa Yahudi (tertulis dalam Al-Quran)

Assalamualaikum wbt

Dalam kita duk baca Al-Quran,kita bukan setakat baca sahaja tp patot tahu maksud ayat2 tersebut dan mengkaji apa yg Allah nak sampaikan kat kita.



Dalam Al-quran sedikitnya disebutkan 22 sifat buruk bangsa Yahudi,boleh la kot check sendiri dlm Al-Quran;


1. Keras hati dan zalim (Al-Baqarah:91,93,120,145,170; An-Nisa:160; Al-Maidah:41)


2. Kebanyakan fasik dan sedikit beriman kepada Allah SWT (Ali Imran:110; An-Nisa:55)

3. Musuh yang paling bahaya bagi orang-orang Islam (Al-Maidah:82)

4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mereka mengenal anak mereka sendiri (Al-An’am:20)

5. Mengubah dan memutarbalikkan kebenaran (Al-Baqarah:75,91,101,140,145,211; Ali Imron:71,78; An-Nisa:46; Al-Maidah:41)

6. Menyembunyikan bukti kebenaran (Al-Baqarah:76,101,120,146; Ali Imron:71)

7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi cita rasa atau nafsu mereka (Al-Baqarah:87,101,120,146; Al-Maidah:41)

8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran AlQuran (Al-Baqarah:91,99; Ali Imron:70)

9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengucapkan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran (Al-Baqarah:171)

10. Mencampuradukkan yang benar dan yang salah, yang hak dan yang batil (Ali Imran:71)

11. Berpura-pura mendukung orang Islam tetapi apabila ada di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya (Al-Baqarah:76; Ali Imran:72,119)

12. Hati meraka sudah tertutup akan Islam kerana dilaknat oleh Allah SWT yang disebabkan oleh kekufuran mereka sendiri (Al-Baqarah:88,120,145,146)

13. Kuat berpegang pada rasa kebangsaan mereka dan mengatakan bahwa mereka adalah bangsa yang istimewa yang dipilih oleh Tuhan dan menyakini agama yang selain daripada Yahudi adalah salah (Al-Baqarah:94,111,113,120,135,145; Al-Maidah:18)

14. Tidak akan ada kebaikan untuk seluruh manusia jika mereka memimpin (An-Nisa:53)

15. Tidak suka, dengki, iri hati terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:90,105,109,120)

16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, menginginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan serta takut akan kematian (Al-Baqarah:90,95,96,212)

17. Berkata bohong, mengingkari janji dan melampaui batas (Al-Baqarah:100,246,249 Ali Imran:183,184; An-Nisa:46)

18. Berlindung di balik mulut yang manis dan perkataan yang baik (Al-Baqarah:204,246; Ali Imron:72; An-Nisa:46)

19. Mengada-ada perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta (Ali Imran:24,94,183,184; Al-Maidah:41)

20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam (Al-Baqarah:206,212,247)

21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali Imran:75,76; At-Taubah:34)

22. Selalu melakukan kerosakan dan menganjurkan peperangan (Ali Imran:64)



Wallahualam.
So kite hendaklah beware dengan sifat2 mereka ini.


*Jazakillahu khair kepada penulis walaupon xkenal sape

Thursday, November 3, 2011

26th Tohoku University Festival(30/10/11)



video
With the theme "Limitless Love,Borderless Tohoku", Tohoku University has brought its 26th International Festival. I don't think that other universities in Japan organize an international festival  because i've never heard one. Most of them only has University Festival. Different from other universities, we, international students in Tohoku University has our own festival.yahoo!!



Besides Malaysian students,there are also students from Turkey, Africa, Mongolia, China, Pakistan, Rusia etc.Countless! 
We all brought delicious and unique food from different parts of the world at irresistable prices. International festival is really a great chance to taste food from different country. I glad that there's lot of halal food this year,from Indonesia of course,Pakistan,Turkey,Iran,Bangladesh and also Ghana.

Malaysian sold mini murtabak and pasembor (also known as mee rojak) this year. We glad that lots of people came to our stall. =) 大成功!!


Malaysian attractive food stall ;-)
malaysian attractive students..ahaks
our mini murtabak


There were also attractive and unforgettable dances,songs and music from various countries. We also sent three models(?) for fashion show,showing our traditional costumes.


malaysian models








interactive corner


Mongolian tent


Thanks for the your coorporation!!集合写真です!

That's all.Looking forward for next year's international festival!!



Wednesday, October 12, 2011

Pembaziran yg tidak disedari

Lately terasa macam banyak je benda yang nak disharekan.Wait ye all my thoughts...lek2,tunggu turn masing2 k.Takleh la nak post semua sekaligus kan.


Ha,bila tanya pasal pembaziran ni mesti ramai yang jawab pembaziran masa,wang,air etc kan.Sebenarnya banyak lagi jenis2 pembaziran yang kite tidak sedar atau mungkin tidak pernah terfikir pon yg benda tu adalah pembaziran snanye.


Semalam ada seorang sahabat ni,dia bgtaw pasal 9 jenis pembaziran yang sering manusia lakukan.


1. pembaziran ilmu pengetahuan
   - ilmu yang tidak digunakan atau tidak diaplikasikan kat mana2

2. pembaziran amalan
   - amalan tanpa niat yang ikhlas

3. pembaziran kekayaan
   - apabila harta digunakan kepada perkara yg tidak bermanfaat dan tidak diberkati

4. pembaziran hati
   - apabila hati kosong daripada kasih kepada Allah

5. pembaziran tubuh badan
   - apabila bukan untuk beribadah dan menjalankan misi hidup kita

6. pembaziran cinta
   - apabila bukan untuk mengasihi Allah

7.pembaziran masa
  - semua faham kot yang ni

8. pembaziran akal
   - jika tidak digunakan untuk memikirkan sesuatu yang dapat menyumbang kepada agama

9. pembaziran zikir
   - jika tidak memberi kesan kepada hati



Astaghfirullahal'azim!! Regret with all the pembaziran that i 've done.Thanks sahabat sebab menyedarkan kami tentang perkara ini.Now trying to minimize doing these wasteful things.Gambarimashou! 

Monday, October 10, 2011

Tokyo Disneysea

The next day after sampai jepun akhir bulan 9 baru ni teros pegi tokyo disneysea.Direct dari airport lagi tu.haha.unplanned vacation. Sampai saje kat Jepun malam 29hb tu,dapat mesej dari sorang member.

"Weh,ak kat Chiba sekarang,jom pegi tokyo disneysea!"
"Hah?"
Then pikir2,ok jugak..alang2 da kat tokyo.Next time turun tokyo ntah bile la pulak kan.So kami pon setuju la join.

Malam tu terkandas kat Haneda Airport sebab xsempat amek bas and train.So esok2 pagi direct pegi sane.

I thought naseb baek hari tu weekday so tak ramai la orang. But I was wrong!Bapak ramai gile orang!!Terkejut i.Ntah bile la masenye yang orang xramai kat situ. 


tada!!ini tiketnya..


disney train..kawaii deshou


members n kohai tachi


kuar2 train nampak view ni


Games dalam tu bole tahan best..mostly thrilling.Memang thrill betol ah..menjerit2 sampai sakit tekak.Tapi sangat best!Kalau bole nak naik lagi.

tower of terror










rest jap..penat jalan

Berada dalam disneysea tu seolah2 berada dalam dunia lain..rasa cam dalam movie pon ada..hakhak.












Dapat masuk 6 tempat hari tu..ok la tu. Setiap tempat kne beratur lebih kurang sejam untuk masuk.seriously penat ok.Dah la tempat tu besar.Penat2 pon puas hati =)

Ada beberapa pesanan untuk sape2 yang nak pegi sane
* jangan pakai high heels..confirm pengsan.haha..saya yang pkai flat pon jalan tak betol dah at the end of the day
*bawak bento(bekal makanan)..sebab makanan halal susah dapat dalam tu

syukur kitorang dapat makan roti..at least dpt gak makan,kalau tak memang layu habis la


comel kann
Ok ni saje..cukupla kot.hehe..yang mane tak pegi la silalah pegi..seriously best!!Sebab da lama xmasuk amusement park kot..haha

Saturday, October 8, 2011

7 Sunnah Penting

Sekiranya kite tahu dan faham apa tujuan sesuatu ibadat itu,mungkin perasaan untuk melakukan sesuatu ibadat itu lebih membuak2. Kalau kita buat sesuatu ibadat itu atas suruhan orang,memang kita tidak akan melakukan dengan bersungguh2 kan..so better kita selidik or tanya orang kalau kita tak tahu.

Dalam kehidupan harian kite,alangkah bagosnye kalau kite dapat amalkan perkara2 ni.



Pertama: 

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah. 



Kedua:   
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi. 



Ketiga: 
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah. 



Keempat: 
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki. 



Kelima: 
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda. 



Keenam: 
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”. 



Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. 



Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme. 



semoga kita dapat sama2 usahakan dan istiqamah dalam melakukan sunnah2 ini.Diri ini juga sedang berusaha.
There was an error in this gadget